VOS-coach John Buksak: ‘Sfeer is belangrijk’

vrijdag 2 februari 2018
Volle bak zondagmiddag aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. VVV-Venlo en Feyenoord kruisen dan om half drie de degens in stadion De Koel. Op letterlijk een steenworp afstand van die ontmoeting nemen aan de Merelweg VOS en SVVH het tegen elkaar op. De belangen zullen minder zijn, het enthousiasme minstens even groot. Toch is er een overeenkomst tussen de wedstrijden. Beide duels worden op een kunstgrasveld afgewerkt.

Er was de laatste tijd nogal wat kritiek op het spelen van wedstrijden op kunstgras. Zeker op eredivisie-niveau. Maar daar malen ze bij VOS niet om. Weer of geen weer, er kan vrijwel altijd op worden gevoetbald. “En daar gaat het op ons niveau toch om”, laat VOS-coach John Buksak weten. “Ik heb hier nog nooit iemand over het veld horen klagen. Iedereen is al blij wanneer de wedstrijd gewoon doorgaat. We hebben niet voor niets de meeste wedstrijden in de vijfde klasse D gespeeld. Nu moet ik er wel bij zeggen dat we nu over de oude kunstgrasmat van De Koel beschikken.”

Even leek VOS het vorig seizoen verloren voor het amateurvoetbal. Een seizoen was de club niet in het amateurvoetbal vertegenwoordigd. Enkele VOS-liefhebbers rechtten echter hun rug en bliezen de club nieuw leven in en zie, anno 2018 doet VOS op seniorenniveau weer volop mee. Het standaardteam komt uit in de vijfde klasse D. Niet dat de club er hoge ogen gooit in de strijd om het kampioenschap maar ook daar malen ze op sportpark Merelweg vooralsnog niet om. “Financieel staan we sterk”, zegt Buksak die zoals het er nu naar uitziet ook het volgend seizoen als hoofdcoach van de zwartwitten zal fungeren. “Er is een samenwerkingsverband met VVV-Venlo en van de zomer gaat de kantine volledig op de schop. En je weet natuurlijk nooit wat er uit de samenwerking met VVV nog voort gaat vloeien. Over de sportieve prestaties tot dusver? Ach, weet je wat het is? We zitten in een opbouwfase. Het maakt allemaal niet zo heel veel uit. Natuurlijk willen we graag winnen en de jongens doen er ook alles voor en zijn vaak bloedfanatiek. We kunnen het niveau goed aan maar we hebben geen jeugd waar we op terug kunnen vallen. Sommige jongens spelen anderhalve wedstrijd op een dag. Eerst een wedstrijd met een lager elftal en dan een gedeelte van een duel met het eerste. Daar ontkom je af en toe gewoon niet aan. Het belangrijkste op dit moment is de sfeer. En die is binnen alle geledingen van de club heel goed. Die moet je zelf kweken. Af en hoe een hardere hand, dan weer een fluwelen handschoen.”

Zand erover
VOS won tot dusver drie van de twaalf duels, behaalde twaalf punten en heeft een doelsaldo van -19. Niet dat dat de coach tot honderd procent tevredenheid stemt maar gezien de omstandigheden is hij ook niet helemaal ontevreden. “Weet je, we kunnen niet degraderen en we zullen geen kampioen worden. Is niet erg. Alles kan, niks moet. Het is ons eerste seizoen en we bekijken het gewoon per wedstrijd. We kijken niet vooruit en wat geweest is, is geweest. We liggen niet wakker van een 1-8. Zand erover. Dit seizoen althans. We willen in de toekomst graag naar de vierde klasse en dan zullen we ons moeten versterken. Maar eerst willen we uitgroeien tot een hechte volksclub met bestaansrecht. We zijn op de goede weg.”

Zondag neemt VOS het in eigen huis op tegen SVVH dat tot dusver nog geen enkel punt wist vergaren. In Heibloem keken de mannen van Buksak na 45 minuten nog tegen een 1-0 achterstand aan maar won toch met 1-4. De coach waakt dan ook voor onderschatting. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een club tijdens een competitie alle wedstrijden verloor. We moeten dus oppassen dat SVVH uitgerekend tegen ons wel een of meerdere punten pakt.” (©sportinvenlo.nl)